Υπάρχουν πολλά βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την ασφάλεια του σπιτιού μας, τα οποία θα εφησυχάσουν εμάς αλλά θα προβληματίσουν τον δράστη για το αν θα «επιλέξει» το δικό μας σπίτι ή όχι.
Η F.C.S. Security Systems – Φραγκουλάκης Νικήτας, σας δίνει χρήσιμες συμβουλές που αφορούν την ασφάλεια του σπιτιού σας και σας συμβουλεύει:
Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενείς και φίλους ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας. Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µην δείχνει “εντελώς κλειστό”, γιατί έτσι υποδηλώνει την απουσία σας. Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.
Μην κλείνετε τις κουρτίνες εντελώς ενώ λείπετε σε διακοπές. Προσπαθήστε να δείχνει το σπίτι σας φυσιολογικό.
Μην αφήνετε μήνυμα στον τηλεφωνητή ότι λείπετε σε διακοπές.
Ζητείστε από τον γείτονα να παρκάρει το αυτοκίνητο του κοντά στο σπίτι σας για να φαίνεται πως είναι κάποιος μέσα. Μην αφήσετε στοιχεία ότι λείπετε σε διακοπές. Ενημερώστε ένα άτομο/γείτονα εμπιστοσύνης να μαζεύει ότι φυλλάδια και ότι γράμματα έρχονται από το ταχυδρομείο.
Μην βάζετε λεπτομέρειες για τις διακοπές και το ταξίδι σας στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook,twitter κ.α)
Μην αφήνετε το GPS στο αυτοκίνητο σας ενώ το έχετε παρκάρει στη στάθμευση μακράς διάρκειας στο αεροδρόμιο, γιατί με αυτό το τρόπο ειδοποιείτε τους επίδοξους κλέφτες ότι θα λείπετε καιρό και τους δίνετε με ευκολία τη διεύθυνση του σπιτιού σας.
Μην βάζετε την ακριβή διεύθυνση του σπιτιού σας(home) στο GPS του αυτοκινήτου σας.
Μην κρύβετε τα κλειδιά έξω στο κήπο σε κάποια μυστική κρυψώνα, γιατί οι κλέφτες γνωρίζουν τα καλύτερα σημεία πριν από σας.
Βγάλτε τη πρίζα από την αυτόματη γκαραζόπορτα ώστε να αποτρέψει τυχόν κλέφτες να την ανοίξουν με ένα τηλεχειριστήριο γενικής χρήσης.
Προσπαθήστε να μη χάσετε κάποιο κλειδί του σπιτιού(αν έχετε χάσει κλειδί αλλάξτε την κλειδαριά) και πάντα να τα δίνετε σε έμπιστα χέρια.
Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.
Ενεργοποιήστε τον συναγερμό αν έχετε ή αν έχετε σκοπό να τοποθετήσετε ένα σύστημα ασφαλείας σπιτιού κάντε το πριν φύγετε για διακοπές.
Οι μελέτες έχουν δείξει πως ένα σπίτι χωρίς συναγερμό έχει 300% περισσότερες πιθανότητες να “χτυπηθεί” σε σχέση με ένα σπίτι που έχει συναγερμό.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλοι οι συναγερμοί μπορούν να σας ειδοποιήσουν ακόμα και τηλεφωνικά – με αυτόματη κλήση στο κινητό ή στο σταθερό μας – ότι κάποιος παραβιάζει το χώρο σας. “Ο κλέφτης φοβάται πολύ τον θόρυβο του συναγερμού».
Τοποθετώντας ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης(κάμερες-καταγραφικό), μπορούμε να επιβλέπουμε το χώρο σας από απόσταση. Το καταγραφικό CCTV καταγράφει μέσω των καμερών ό,τι συμβαίνει και μπορούμε να αναθέσουμε και σε εταιρεία security να τις επιβλέπει και να ειδοποιεί εσάς ή την αστυνομία, σε περίπτωση που συμβεί κάτι ύποπτο.
Οι IP κάμερες από την άλλη, σας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθείτε άμεσα το υλικό που καταγράφουν, από τον υπολογιστή ή το κινητό σας τηλέφωνο, αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
• Εάν θέλετε απόλυτη ασφάλεια στο χώρο σας, μπορείτε να συνδέσετε το σύστημα συναγερμού με το κέντρο λήψης σημάτων και να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σπίτι σας ή στην επιχείρησή σας. Το κέντρο θα λάβει αμέσως το σήμα της διάρρηξης, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του πελάτη, θα ενημερώσει το 100 ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και φυσικά θα ειδοποιήσει άμεσα και εσάς ή ακόμα και τον γείτονά σας για να ελέγξει το συμβάν. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει τηλεφωνική γραμμή, υπάρχουν λύσεις. Τοποθετώντας μία συσκευή GSM, εξασφαλίζουμε την επικοινωνία με το Κέντρο Λήψης και άρα την άμεση προστασία του χώρου σας.
• Ενημερώστε άμεσα αν έχετε συνδεθεί, το Κέντρο λήψεως σημάτων σε περίπτωση που έχουν αλλάξει τα στοιχεία επικοινωνίας σας (κινητό, σταθερό, e-mail κλπ), διαφορετικά δεν θα μπορεί να σας εντοπίσει σε περίπτωση ανάγκης.
Για να περνάτε καλά θα πρέπει να νιώθετε ασφαλείς!